NESERIÓZNÍ BLOG

Ztracené kameny při východu slunce

Co je to časosběr?!

Časosběr, intervalové snímání nebo taky anglicky timelapse, pod těmi názvy bys měl/a najít téměř vždycky video, které je složené z fotek.

Proč z fotek? Proč to není jen zrychlené video?

To jsou docela dobrý otázky a odpověď je jednoduchá.

V některých případech se opravdu používá jen zrychlené video a to je výjimka, která potvrzuje pravidlo, ale hlavní aspekty proč se upřednostňuje tvorba časosběru z fotek a né z videa jsou :

1, Cena

Fotoaparát, který zvládne 8K časosběry pořídíš za pár desítek tisíc Kč, kdežto 8K kamera může přijít na vyšší statisíce i miliony.

2, Dynamický rozsah (EV = exposure value)

Pojem dynamický rozsah se dá v jednoduchosti popsat jako rozsah mezi nejsvětlejším a nejtmavším místem a čím vyšší hodnota je, tím lepší. (lidské oko má něco okolo 20 EV) Fotoaparáty za pár tisíc korun mají kolem 13 EV a z fotky tak poměrně snadno vytáhnete z tmavých míst nějaké informace, z přepalů už nikoli. Pokud složíš 3 a více fotek dohromady, dostaneš HDR fotku (high dynamic range) kde se dostaneš z hodnot EV 13 klidně na EV 30 a takových hodnot nedostahuje žádná kamera. Největší a propastné rozdíly mezi foťáky a kamerami nastávají v noci.

3, Obrazový výstup při zhoršených světelných podmínkách = šum (vysoké iso)

Běž v noci ven, když nikde nic nesvítí a zkus si natočit noční oblohu. Co ti z toho vylezlo? Předpokládám, že tmavá roztřepaná sračka, ze které nejde nic poznat nebo extrémně „zašuměné“ video kvůli tomu, že jsi použil vysoké hodnoty ISO. Teď si dej foťák na stativ, nastav délku snímání jedné fotky 15 sec, iso 1600 a clonu f/2,8…rozdíl co?! Výjimkou jsou fotoaparáty Sony řady A7S – ty jsou určeny pro focení i natáčení ve špatných světelných podmínkách.

4, Data – velikost souboru

Dokážete si představit práci třeba s dvouhodinovým videem jehož velikost je 256GB? Oproti tomu skládání 50MB fotek jednu za druhou je procházka růžovým sadem.

5, Omezená délka videa

Většina dnešních zrcadlovek či bezzrcadlovek je omezena na maximální délku videa pouze 29 minut a 59 sekund, pak se video stopne a hotovo. U profesionálních kamer toto omezení není a jste tedy limitování velikostí karty nebo disku, na který video ukládáte, cena je ovšem úplně někde jinde. U fotek vás omezuje pouze velikost karty a výdrž baterie.

6, Kvalita výstupu ( full HD, 4K, 8K)

Většina prodejců píše co tvoje vybraná mašinka zvládne, pokud to ale neuvádějí tak : Full HD = 1920x1080 pixelů 4K = 3840x2160 pixelů 8K = 7680x4320 pixelů PS: Na základě těchto informací jsem sedl na internet a asi 4 měsíce hledal, jaký bude první foťák, který si vyberu.

Co lze zaznamenávat : Pohyb mraků Hvězdy na noční obloze Růst rostlin Průběh stavby Tání ledovců (několikaleté projekty)

Jaké jsou ideální podmínky pro focení časosběrů? Za mě je to podzim, ráno nad inverzí chvíli před východem slunce...mění se barvy, dole se valí inverze a nad inverzí se barví mraky vycházejícího slunce.

Jaké jsou nejhorší podmínky pro focení časosběrů? 12 hodin odpoledne, jasná obloha bez mraků a nikde se nic nehýbe.

Jestli se tedy chceš zaměřit hlavně na časosběry, fotoaparát je jasnou volbou.

Teď už víš, co to je časosběr a pokud tě zajímá, jak takový časosběr nafotit a co všechno k tomu potřebuješ, tak klikni hýr :

Jak fotit časosběr 1- díl.

Ztracené kameny při východu slunce